Gofrele sau vafele, asa cum mai sunt ele cunoscute, sunt o specialitate belgiana delicioasa si usor de preparat. Acestea pot fi servite in diverse feluri, atat ca aperitiv dulce sau sarat, cat si ca desert. Pentru a prepara gofre nu iti trebuie foarte mult timp la dispozitie si nici un talent de patiser innascut. Sunt usor de realizat, necesita putine ingrediente si se fac rapid. Ai nevoie doar de un aparat special de gofre. Daca vrei sa afli mai multe trucuri despre cum sa obtii vafele perfecte citeste in continuare acest articol.


Cuprins

1. Reteta de gofre – de ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara aluatul de gofre?

2. Gofre belgiene si modalitati de a servi acest desert

3. Gofre fara gluten – ingrediente si reteta pas cu pas

4. Retete de gofre sanatoase – ingrediente bio si gofre proteice


1. Reteta de gofre – de ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara aluatul de gofre?


gofre belgiene, reteta gofre, reteta vafe pufoase


Reteta clasica de gofre se asemana cu cea de clatite, insa aluatul este mai gros. Vafele se pot face in numeroase feluri, inclusiv sarate pentru a fi servite cu branza, bacon sau orice alt topping preferat. De asemenea, reteta de gofre cuprinde modalitatea de a prepara aluatul si coacerea acestuia la un aparat special. Odata preparate, gofrele pot fi servite simple, doar cu putin zahar pudra presarat peste sau cu diverse fructe, ciocolata sau dulceata. Fiecare poate alege dupa bunul plac ce reteta sa urmeze. Exista inclusiv gofre cu cacao in compozitia aluatului, care au un gust delicios. In randurile ce urmeaza vei descoperi o reteta clasica de aluat pentru gofre.

Ingrediente necesare pentru aluatul de gofre:

  • 3 oua
  • 300 grame de faina
  • 5 linguri de zahar
  • 150 ml de lapte
  • 50 grame de unt
  • Un varf de sare
  • Esenta de vanilie
  • Coaja de lamaie sau de portocala
  • Zahar pudra pentru ornat

Pasii necesari prepararii retetei de vafe pufoase:

  1. Primul pas este sa separi albusul de galbenus. Apoi, intr-un mixer, trebuie sa bati albusurile pana se formeaza o spuma.
  2. Se adauga sarea, zaharul si galbenusurile in compozitie. Urmeaza sa pornesti iar mixerul si sa introduci treptat untul topit si laptele in bol. 
  3. Pentru urmatorii pasi nu vei mai avea nevoie de mixer. Cu ajutorul unui tel se incorporeaza usor faina in compozitia lichida. Pentru a fi mai fina, faina se cerne. 
  4. Adauga coaja de la o lamaie sau de la o portocala pentru a oferi aluatului o aroma placuta de citrice. Tot atunci poti pune si putina esenta de vanilie.
  5. Compozitia este gata si urmeaza procesul de coacere. Aparatul de vafe trebuie incins inainte.
  6. Se pune putin unt in aparat pentru o aroma deosebita si pentru a evita lipirea aluatului. 
  7. Pune un polonic din compozitie in aparat si apoi asteapta aproximativ 4 minute pentru ca gofrele sa fie gata. 
  8. La final pune putin zahar pudra peste si serveste-le simple sau cu toppingul preferat. 

Foarte importante sunt si aparatele de facut gofre pentru ca reteta sa iasa cum trebuie. Exista mai multe modele disponibile, care pot face acest desert in diverse forme. Pentru un mic dejun romantic poti opta pentru un aparat de facut gofre in forma de inima. Alte variante disponibile pe piata sunt cele care fac mai multe gofre rotunde, in forma de floare, gofre tip con sau clasice patrate. Un aparat de calitate are placi care nu lipesc si care nu contin PTFE sau PFOA (acid perfluorooctanoic) - periculos pentru sanatate. Placile detasabile ale aparatului fac ca acesta sa fie usor de curatat dupa fiecare utilizare. In plus, aparatele de preparat gofre care permit controlul temperaturii iti vor fi de ajutor in cazul in care incerci retete diferite care necesita alte temperaturi de coacere.

aparat vafe, aparate preparare gofre, reteta gofre


2. Gofre belgiene si modalitati de a servi acest desert

Odata ce ai reusit sa prepari aluatul de gofre este timpul sa alegi toppingurile preferate. Daca mananci gofre ca aperitiv sau ca mic dejun poti opta pentru toppinguri sarate. In schimb, ca desert ai foarte multe variante de gofre dulci gustoase. Una dintre acestea este sa optezi pentru crema de ciocolata disponibila in comert, miere, unt de arahide, inghetata sau dulceata preferata. Insa, daca vrei sa incerci ceva nou, poti sa iti faci singur un sos de ciocolata, sos de caramel sau o crema de vanilie delicioasa. In plus, peste gofre merg de minune cateva fructe precum: capsuni, afine, zmeura sau banana si putina frisca.


vafe, gofre cu zmeura, gofre belgiene cu vanilie


Daca esti in cautarea unei retete de gofre aperitiv atunci cel mai bine te indrepti catre toppinguri sarate precum branzeturi, bacon sau diverse legume. In aluat nu se mai pune zahar, coaja de lamaie si esenta de vanilie. In schimb, poti incorpora in acesta branza sau cascaval si mirodenii precum: boia de ardei iute/dulce, piper, chimen sau nucsoara. Dupa ce coci aluatul sarat poti orna gofrele cu crema de branza, cascaval si bucati mici de bacon prajit. Bineinteles, daca esti vegetarian, vei merge pe varianta cu mai multe legume. Ceapa prajita merge foarte bine in combinatie cu gofrele sarate. Pentru un mic dejun satios poti sa servesti alaturi de vafe un ou posat sau prajit.

Reteta de gofre belgiene cu vanilie este foarte populara, fiind cea clasica. Insa, daca iubesti gustul de vanilie, poti prepara ca topping o crema. Ingredientele necesare pentru aceasta sunt: 4 galbenusuri de ou, 500 ml de lapte, 3 linguri de amidon, 4 linguri de zahar, un cubulet de unt si jumatate de pastaie de vanilie. Galbenusurile se bat bine cu zaharul, apoi se adauga amidonul. E important sa amesteci bine pentru a nu se forma cocoloase. Laptele se fierbe cu pastaia de vanilie, care ii va oferi cremei o aroma deosebita. Inainte ca laptele sa ajunga la punctul de fierbere, se adauga treptat peste compozitia anterioara din galbenusuri. Dupa ce se incorporeaza lichidul se muta din nou pe foc mic si se amesteca constant pana se formeaza o crema. Apoi se opreste focul si se lasa pentru 2 minute sa se odihneasca intr-un bol. Urmeaza sa adaugi untul si sa il amesteci bine. In final pune o folie alimentara peste bol care sa fie in contact cu crema si las-o la racit. Crema de vanilie poate fi servita alaturi de orice desert si merge de minune cu gofrele.

reteta gofre cu caramel, gofre cu mere, gofre cu caramel


Sosul caramel reprezinta o alta optiune minunata de topping pentru gofre. Pentru a-l realiza ai nevoie de 100 de grame de unt cu minimum 80% grasime, 200 de grame de zahar tos si 200 ml de smantana dulce. Pentru a-l prepara trebuie sa topesti zaharul intr-o tigaie groasa si inalta pentru aproximativ 15 minute. Nu este nevoie sa adaugi apa, ulei sau unt in tigaie pentru ca zaharul sa se topeasca frumos. Atunci cand acesta capata o culoare maronie-roscata se adauga untul si se amesteca bine. Separat se incalzeste smantana dulce pana aproape de punctul de fierbere. Apoi aceasta se incorporeaza cu zaharul si untul topit. Se fierbe totul inca 5 minute si apoi se lasa sa se raceasca. Dupa ce nu mai e foarte fierbinte se poate transfera intr-un bol sau borcan de sticla. In final, se pune la frigider pentru cateva ore, inainte de a fi consumat. Gofrele cu sos de caramel sunt extrem de gustoase si pot fi servite alaturi de fructe.


3. Gofre fara gluten – ingrediente si reteta pas cu pas


Gofrele fara gluten sunt preparate simple ce iti ofera nenumarate variante de a le manca. Gofrele sunt potrivite atat pentru micul dejun, cat si pentru un desert la pranz sau, de ce nu, o gustare usoara pentru seara. Avantajul gofrelor este ca le poti manca mereu diferit si poti prepara o cantitate pentru mai multe zile.

De ce ingrediente ai nevoie pentru gofre fara gluten?

Aluatul pentru gofre il constituie ovazul, fie ca utilizezi faina de ovaz ori preferi sa macini fulgii de ovaz la blender sau rasnita. Este recomandat sa verifici ingredientele chiar daca este doar ovaz, asta pentru ca, de regula, producatorii pot procesa cerealele la comun si astfel pot exista urme de gluten.

Pentru a elimina zaharul din compozitie poti adauga banane. Bananele sunt un excelent inlocuitor natural al zaharului si totodata dau o aroma deosebita vafelor. Pentru a avea gofre cat mai gustoase este bine sa alegi dintre cele mai coapte banane. Daca acestea sunt verzi nu au destule zaharuri cat sa substituie lipsa dulcetii din gofre.

Asadar, pentru a obtine gofre delicioase fara gluten ai nevoie de urmatoarele: 150g faina de ovaz, 1-2 oua (daca ouale sunt mai mari ajunge doar unul – marimea XL, iar daca sunt ceva mai mici adauga-l fara emotii pe cel de-al doilea – marimea M), 2 banane coapte de marime potrivita, 120 g de unt de arahide (verificati ingredientele pentru a nu achizitiona cu zahar adaugat), 200 ml lapte si un pliculet de praf de copt.

Cum se pregatesc?

Pentru a amesteca aluatul ai nevoie de un blender si ingredientele se vor adauga rand pe rand in acesta. Desigur, reteta se poate face si amestecand manual compozitia. In acest caz este necesar sa pisezi bananele pana ajung sub forma unui piure. Asadar, amesteca toate ingredientele pana obtii un aluat omogen, aluat pe care il vei turna in formele aparatului pentru gofre. Aparatul se incinge in prealabil si vei lasa vafele la copt pret de 3-5 minute, in functie de indicatiile specificate de producator. Gofrele ideale sunt usor rumenite, crocante la exterior, dar pufoase la interior.

4. Retete de gofre sanatoase – ingrediente bio si gofre proteice


reteta gofre sanatoase, gofre cu capsuni, gofre sanatoase


Daca vrei sa incerci o reteta sanatoasa de gofre tot ce trebuie sa faci este sa alegi ingrediente de calitate si variante bio. Gustul este la fel de bun si in cazul gofrelor sanatoase. Ingredientele de care ai nevoie sunt: 2 oua, 280 de grame de faina integrala, 400 ml de lapte de migdale, 30 grame de zahar de cocos, un plic de praf de copt, un varf de sare, putina pulbere de vanilie bio si 125 ml de ulei de cocos extravirgin. Toate acestea se amesteca foarte bine cu ajutorul unui mixer si se coc intr-un aparat special de gofre.

Pentru marirea aportului proteic poti sa mananci gofrele alaturi de iaurt grecesc, miere si nuci. Iaurtul are un nivel scazut de zahar si calorii, avand beneficii pentru sanatate precum: imbunatatirea digestiei si cresterea nivelului de calciu din organism. Nucile au un continut crescut de proteine, omega 3, omega 6, magneziu, potasiu, fosfor, fibre, vitamina A si K, acid folic si calciu. O alta varianta delicioasa este reteta de gofre cu unt de arahide, capsuni si banane. Toate aceste ingrediente contin numeroase proteine perfecte pentru o persoana activa. Bananele aduc si alte beneficii precum continutul crescut de potasiu, fibre, vitamine si antioxidanti. O alternativa a retetei clasice de aluat de gofre este sa adaugi in compozitie pudra de cacao proteica daca iti place gustul de ciocolata.

Gofre cu un continut scazut de zahar

Zaharul se gaseste in foarte multe alimente si s-a dovedit ca acesta nu este benefic pentru sanatate daca este consumat in cantitati mari. Daca vrei sa mananci un desert fara prea mult zahar poti opta pentru gofre preparate si servite intr-un mod diferit. In primul rand, poti sa il elimini complet din compozitie. Apoi, de cele mai multe ori, toppingurile sunt cele care au foarte mult zahar adaugat. Gofrele sunt bune ca atare, asa ca le poti elimina si pe acestea sau poti folosi variante mai sanatoase de topinguri precum: siropul de artar sau de agave, miere ori diferite piureuri de fructe. Si dulceata este foarte buna in combinatie cu gofrele, doar ca trebuie sa fii atent cat zahar are in compozitie. Vafele se pot consuma cu fructe proaspete ori cu branza mascarpone care este usor acrisoara sau branza proaspata de vaci. Poti realiza propria crema tartinabila utilizand iaurt/mascarpone, banane pentru a elimina gustul acrisor si fructe cat cuprinde.

In concluzie, gofrele sunt preparate simple si delicioase care se pot pregati in numeroase feluri. Exista variante sanatoase, fara gluten sau gofre proteice pentru orice gusturi. Poti sa te bucuri de o reteta simpla pentru un mic dejun apetisant, un aperitiv sau un desert special. Incearca una dintre retetele prezentate in acest articol si te vei indragosti de gofre.