Espressorul de cafea este un aparat special conceput pentru a prepara si servi espresso – o cafea concentrata si aromata, cu o crema bogata pe deasupra. Acesta este unul dintre cele mai populare masini de bucatarie, fiind de un real ajutor celor care isi doresc sa se bucure de bautura preferata in confortul casei lor, simplu si rapid.

Fie ca detii deja un espressor de cafea sau urmeaza sa achizitionezi unul, trebuie sa stii ca acesta, la fel ca orice alt aparat, este posibil sa „cedeze” exact cand ai nevoie mai mare de o doza de energie. Pentru a preveni producerea unor astfel de neplaceri, trebuie sa cunosti diferite modalitati de curatare a espressorului. In acest articol vei putea descoperi informatii utile pe subiectul respectiv, de la importanta acestui procedeu, pana la tehnici descrise pas cu pas, astfel incat sa reusesti sa finalizezi cu succes aceasta sarcina de curatenie.


Cuprins:

1. Curatarea espressorului de cafea – de ce este important acest procedeu?

2. Modalitati de curatare a unui espressor – trucuri si sfaturi utile

2.1. Curatarea unui espressor cu bicarbonat

2.2.  Curatarea unui espressor cu otet

3. Curatarea filtrului de cafea si a sitei – ce trebuie sa stie iubitorii de cafea?

1. Curatarea espressorului de cafea – de ce este important acest procedeu?

Pentru inceput, este esential sa afli ca procesul de curatare, realizat in mod regulat, a unui espressor de cafea este benefic din mai multe motive. Acestea sunt enumerate si detaliate in randurile de mai jos, astfel incat tu, in calitate de iubitor de cafea proaspata si savuroasa, sa constientizezi importanta acestei actiuni.

Efectuarea acestui procedeu ajuta la mentinerea gustului si a calitatii cafelei. Concret: reziduurile de cafea si uleiurile ramase in espressor pot afecta semnificativ aroma si pot produce un gust foarte neplacut, iar prin curatarea acestuia te vei asigura ca bautura ta de toate zilele va fi mereu delicioasa.

De asemenea, curatarea espressorului contribuie la prevenirea acumularii calcarului, prelungindu-i durata de viata si mentinandu-i o functionare optima. Mai exact: apa folosita in prepararea cafelei poate contine minerale care se pot acumula treptat in aparatul de bucatarie si pot afecta performanta acestuia.

Un alt motiv important pentru a curata masina de cafea este mentinerea unui nivel de igiena optim, asigurand un mediu sigur pentru prepararea cafelei si reducand riscul de contaminare. Aparatul poate reprezenta un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor si a mucegaiului, mai ales daca nu este curatat in mod regulat sau corespunzator, conform indicatiilor recomandate in acest sens.

2. Modalitati de curatare a unui espressor – trucuri si sfaturi utile

Pentru indepartarea calcarului si a altor depuneri din aparatele pentru prepararea cafelei, se pot folosi diverse solutii eficiente, preparate acasa. Fara prea mult efort depus in acest sens, ai posibilitatea de a realiza combinatii de succes, cu otet sau bicarbonat, pentru o curatare a espressorului de cafea corespunzatoare.barbat, cafea, ceasca, bluza verde

Analizeaza solutiile pe care le-am pregatit pentru iubitorii de cafea, asa ca tine, si pune-le in aplicare conform indicatiilor oferite pentru o curatare a espressorului de cafea sau a cafetierei pe masura asteptarilor.

2.1. Curatarea unui espressor cu bicarbonat

Curatarea unui espressor cu bicarbonat de sodiu reprezinta o metoda eficienta pentru indepartarea depunerilor si eliminarea mirosurilor neplacute. Daca esti tentat sa pui aceasta tehnica in practica, iata care sunt cei 5 pasi simpli pe care trebuie sa ii urmezi:

 1. Intr-un recipient, amesteca aproximativ o lingura de bicarbonat de sodiu cu suficienta apa calda pentru a forma o pasta usor fluida.
 2. Aplica pasta de bicarbonat obtinuta pe sitele de filtrare, suportul pentru cafea si alte componente care necesita curatare.
 3. Lasa pasta sa actioneze timp de aproximativ 15-30 de minute.
 4. Dupa ce pasta a avut timp sa actioneze, clateste cu atentie componentele sub apa calda.
 5. Poti curata si exteriorul espressorului cu pasta de bicarbonat aplicata pe o carpa umeda – clateste cu apa curata si usuca bine la final suprafetele exterioare.


2.2. Curatarea unui espressor cu otet


In continuare, vom vorbi pe larg despre curatarea unui espressor cu otet – o alta metoda eficienta pentru indepartarea depunerilor si a calcarului. Iata care sunt etapele necesare de urmat pentru obtinerea unui rezultat excelent:


 1. Amesteca o parte de otet alb cu doua parti de apa intr-un recipient (cantitatea exacta de solutie depinde de cat de mare este espressorul tau, dar, in general, un amestec de 250 ml de otet si 500 ml de apa ar fi suficient).

 2. Demonteaza componentele care pot fi indepartate si care intra in contact cu apa, precum filtrul, sita sau suportul pentru cafea, si lasa-le in solutia obtinuta aproximativ 30 de minute.

 3. Umple rezervorul de apa al espressorului cu solutia de curatare, iar mai apoi porneste aparatul si permite-i acesteia sa treaca prin cicluri complete de preparare a cafelei (asigura-te ca lasi espressorul sa se opreasca pentru cateva minute dupa fiecare ciclu, pentru a actiona in interior).

 4. Dupa aceea, clateste aparatul de cafea de mai multe ori cu apa curata si asigura-te ca indepartezi complet solutia si reziduurile.

 5. Foloseste o carpa moale si umeda pentru a sterge exteriorul espressorului. 


  3. Curatarea filtrului de cafea si a sitei – ce trebuie sa stie iubitorii de cafea?

  In acest capitol al articolului iti vom oferi mai multe informatii utile despre curatarea individuala a unor componente ale espressorului, precum sita si filtrul de cafea. Ei bine, procesul, practic, este acelasi – asadar, difera doar componenta care va fi supusa igienizarii.


  Cum se realizeaza curatarea filtrului de cafea sau a sitei espressorului? 

  1. Incepe prin a demonta filtrul de cafea/sita de pe espressor.

  2. Foloseste apa calda si o perie de curatat pentru a indeparta reziduurile de cafea ramase pe filtru/sita. 

  3. Daca filtrul/sita prezinta pete persistente, poti folosi un detergent delicat sau lichid de vase pentru a curata componenta mai eficient. 

  4. Dupa ce ai utilizat detergentul, clateste filtrul/sita cu apa calda din nou pentru a indeparta toate urmele de detergent. 

  5. Dupa ce ai terminat clatirea, lasa filtrul/sita sa se usuce complet inainte de a-l/o monta la loc in espressor (asigura-te ca nu exista picaturi de apa ramase nesterse, deoarece acestea pot afecta calitatea cafelei).


  In concluzie, curatarea cafetierei, respectiv a espressorului, reprezinta un procedeu care trebuie realizat in mod regulat de catre toti iubitorii de cafea. Astfel, se poate obtine o cafea delicioasa si proaspata, iar aparatul isi va mentine performanta un timp indelungat. 


  Sursa foto: Freepik.com